NAUČTE SE VAŘIT OD ŠÉFKUCHAŘE Z LA FINESTRA
Pokud navštěvujete naši restauraci La Finestra a rádi byste si své oblíbené pokrmy připravili i doma, měli byste zbystřit! V naší škole vaření Laboratorio máte nyní jedinečnou příležitost naučit se vařit přímo od šéfkuchaře La Finestry, Tomáše Juříka. Vyberete si kurz zaměřený na drůbež nebo ryby?
Tomáš svou kuchařskou praxi začínal v restauraci Pastacaffe Toniho Lamborgini (Ambiente ), kde zůstal jeden rok. Poté se přesunul do michelinské La Degustation Boheme Bourgeoise. Své zkušenosti rozšířil na měsíční stáži v New Yorku v restauraci Avoce, která se pyšní hned dvěma hvězdami gastronomického průvodce Michelin Guide. Poté již pokračoval do naší italské skupiny, La Collezione.
Jak jsme již předeslali, Tomáš si pro návštěvníky kurzů připravil dvě zcela odlišná menu. V prvním případě jde o drůbež, která v Tomášově podání zahrnuje i méně obvyklé druhy jako je perlička nebo holub. Na začátek si účastníci spolu s Tomášem připraví drůbeží polévku s játrovými knedlíčky, domácími nudlemi, zeleninou a bylinkovým olejem. Následovat bude perlička na divoko a pečená kuřata, holubi a kachny ve formě family dinner spolu se sezónními přílohami.
Druhý neméně chuťově nadupaný kurz bude zaměřený na čerstvé ryby, které v restauraci La Finestra představují jednu ze specialit. Na začátek Tomáš ukáže, jak připravit ceviche z mořského vlka a připravíme si i čerstvou pastu plněnou uzenými bramborami a výběrem ryb. Poté už budou následovat různé druhy ryb, na kterých Tomáš předvede rozličné techniky přípravy a vysvětlí jejich výhody - pražma v soli, mořský ďas meunière, ropušnice gacet’o nebo pečený losos.
Zaujal vás některý z kurzů? Zarezervujte si své místo včas na stránkách laboratorio.lacollezione.cz. Co o kurzu říká a na co se nejvíc těší sám Tomáš Juřík? I na to jsme se ho ptali v následujícím rozhovoru.
Tomáši, proč jste kývl na nabídku učit ve škole vaření Laboratorio a na co se nejvíc těšíte?
Když se mě poprvé zeptali, řekl jsem si, proč to nezkusit. Mohla by to pro mě být zajímavá změna. Těším se především na ten přímý kontakt s lidmi, který bude rozhodně jiný než v kuchyni.
Co zajímavého z La Finestry jste si pro účastníky kurzu připravil?
Máme dva kurzy zaměřené na dvě úplně odlišné suroviny. První je oblíbená drůbež, na které jsem chtěl lidem ukázat, že znamená víc než jen kuře. Připravovat budeme i méně známé druhy jako je holub, kterého lidé moc běžně doma nepřipravují. Právě u něj je důležitá technika přípravy, kterou si na kurzu společně ukážeme.
A druhý kurz?
Druhý kurz jsme zaměřili na ryby, které jsou v La Finestře velmi oblíbené. Stejně tak v Itálii se jedná vedle pasty o klíčovou surovinu. Na kurzu účastníkům odhalím, jak to vypadá, když k nám do restaurace přijedou ryby od dodavatele a jak kontrolujeme jejich čerstvost. Ta je velmi důležitá především u syrové úpravy - v našem případě si připravíme ceviche a další oblíbené highlity, které jsou v naší restauraci oblíbené. Nezapomeneme ani na rybí vývar, který tvoří základ dalších pokrmů.
Kdybyste mohl v Laboratoriu navštívit jeden kurz, jaký byste zvolil?
Určitě nějaký s Riccardem. Je zážitek ho vidět v akci a i když si myslím, že pastu a risotto v La Finestře docela umíme, rád bych si jejich přípravu zopakoval přímo pod vedením Riccarda.