DO ROKU 2018S NOVÝM MENU


Do nového roku Vám přejeme jen to nej a snad vás potěší i novinka, kterou vám přinášíme dnes. Spouštíme nové sezónní menu a do zimního období vstupujeme s několika novými chody v našem à la carte menu, které připravil šéfkuchař Tomáš Juřík se svým talentovaným týmem.

Prvně si řekněme, která jídla se probojovala i do zimního menu. Z předkrmů můžeme jmenovat carpaccio z mečouna, crostino s drůbežími játry nebo pečený telecí brzlík. Z těstovin si své místo v menu udržely ravioli plněné salsicciou a těstoviny Calamarata s kalamárami. A co zůstalo mezi hlavními chody? Hovězí krátké žebro „Brasato“, jehněčí kotlety v bylinkové krustěgrilovaná chobotnice. Nezměněná zůstala i nabídka dezertů.

Nemůžeme se ale dočkat, až vám řekneme, jaké (a teď opravdu nepřeháníme) lahůdky jsme si pro vás připravili od 10. ledna 2018. V předkrmech se objeví nová variace hovězího tataráku. Tentokrát vám ho představíme v kombinaci s topinamburem, parmezánovou majonézou a pošírovaným žloutkem. Zajímavou volbou na začátek večeře či oběda bude určitě i králičí terina s pyré z červeného zelí, jablky, marinovanými brusinkami, nakládanou šalotkou, marinovanou červenou řepou a lardem di Colonnata.

Cannelloni s hovězím ragů, radicchiem a taleggio fondue jsou jedním ze dvou nových přírůstků do stálé nabídky La Finestry v kategorii těstoviny. Věděli jste, že tento sýr zraje v jeskyních a během zrání je potírán slanou vodou, aby se na něm neuchytila plíseň? Druhou část kategorie, risotto, zastupuje nováček - kaštanové risotto s kachním konfitem, červeným pomerančem a mandlemi. Konfit na tento chod pečeme z celé kachny, a to po celou noc!

A to nejlepší nakonec - maso a ryby. U tohoto druhu jídel jsme ve stálé nabídce udělali pouze jednu změnu, ale o to zajímavější. Perlička s jalovcovou polentou, květákem romanesco, černým kořenem a omáčkou z morku. Perličku vám naservírujeme na talíř hned ve dvou texturách - jako supreme a také jako stehenní maso ve smažené směsi. Zaujala vás příloha? Chuť jsme do polenty dostali díky rozvaru z jalovce. Květák romanesco a černý kořen zastupují sezónní zeleninu a silná omáčka z morku (na bázi demi glace) pomyslnou třešničku na dortu, která podtrhne kombinace obsažené v tomto chodu.

Jak jsme již zmínili, změny nenastaly v kategorii dezertů. Přesto vám jako sladkou tečku na závěr povíme více o dezertu, který zaujme snad každého. Máme na mysli čokoládový fondant s pošírovanou hruškou v Moscato d´Asti a se zmrzlinou z bílé čokolády. Teplý polotekutý dezert skvěle doplňuje studená zmrzlina z bílé čokolády. Hrušku, typické ovoce podzimu a zimy, jsme naložili do dezertního vína Moscato d'Asti. Toto šumivé bílé víno s nízkým obsahem alkoholu má svůj původ na severu Itálie, v oblasti Piemontu.

Zimní à la carte menu šéfkuchaře Tomáše Juříka je dostupné od středy 10. ledna 2018. Svoje místo si můžete zarezervovat na emailu info@lafinestra.cz nebo na telefonním čísle +420 222 325 325. Těšíme se na vaši návštěvu. Tým restaurace La Finestra in Cucina.