Kuchařské sny si splnil. „Teď chci víc času věnovat rodině,“ říká Ital Ricc

16. December 2014


Šlo o první veřejnou anketu o nejlepší restaurace, která vznikla na základě hodnocení běžných návštěvníků. Probíhala na rezervačním portálu restu.cz a podmínkou byla uplatněná rezervace, hodnotitel tedy musel po předchozí rezervaci restauraci opravdu navštívit a jeho hodnocení tak vychází z reálné zkušenosti s daným podnikem. Zúčastnilo se téměř 42 tisíc lidí.

            “Jsem rád, že jsme toto ocenění získali. Je to odměna za tu energii a lásku, kterou do naší profese vkládáme. Není to práce, je to životní poslání. Úspěšná restaurace mě dělá šťastným a je to důkaz toho, že děláme správnou věc,“ říká Riccardo Luque, který je rovněž majitelem restaurace Aromi na Vinohradech a Il Mercato v Brně.

            Anketa zároveň ukázala, že nejoblíbenější kuchyní v tuzemsku není ta naše, ale italská. Většina hostů dá při výběru restaurace spíš na názor předešlých hostů, než na doporučení odborníků. Pro spokojenost v restauraci je pak nejdůležitější především kvalita kuchyně, velmi vysoko je ale ceněn také skvělý servis.

            Cena za kvalitu

            La Finestra In Cucina funguje od roku 2009 a její specialitou je italské maso.

            “Dovážíme si cenný druh masa z plemene Marchigiana, bílé krávy, jejíž maso je krásně mramorované. Tyto krávy vyrůstají volně v oblasti Montefeltro bez hormonů a léků a dalších špatných věcí, které by jim napomáhaly růst rychleji a nešťastně,“ popisuje Lucque.

            Mezi jeho zákazníky patří domácí hosté, ale díky blízkosti Karlova mostu také zahraniční turisté. O své kuchyni říká, že je jednoduchá, ale založená na kvalitních surovinách. “A srozumitelná každému,“ dodává italský kuchařský mág. Toho, že jeho restaurace může někomu připadat drahá, si je vědom. Jen pro představu, tříchodové obědové menu s kávou a vodou tu vyjde na 495 korun.

            “Samozřejmě můžeme být pro někoho drazí, ale je to cena, kterou zaplatíte, když dostanete nejvyšší kvalitu,“ vysvětluje Riccardo Lucque. “Tito lidé mohou navštívit naše bistro, kde stále dostanou dobrou kuchyni, ale za umírněnější ceny a v uvolněnější atmosféře,“ dodává. Jedno takové bistro je například v Platnéřské ulici.

            Svou gastronomickou kariéru Riccardo Lucque odstartoval již v sedmnácti letech. “Vždycky jsem tvrdě pracoval a obětoval klidně i letní prázdniny. Ve škole vaření, kde nás bylo v kuchyni během lekce jedenadvacet, jsem byl žíznivý po vaření a chtěl vlastní místo u sporáku,“ vzpomíná. Nakonec byla jeho prvním sezónním zaměstnáním práce v pětihvězdičkovém hotelu. Tehdy během tří měsíců zhubnul sedm kilo.

            Novoroční předsevzetí? Zlepšit se v češtině

            Pracoval pro hotely v italských městech Rimini a Pesaro. Tady působil v restauraci specializované na mořské plody Da Alceo, která se pyšní jednou hvězdičkou od známého gastronomického průvodce Michelin Guide. Pak pobýval devět let v Anglii, pracoval v restauraci Zafferano, která byla v roce 2001 vyhlášena nejlepší italskou restaurací v Londýně. V témže roce přijal na dobu tří měsíců angažmá šéfkuchaře newyorské restaurace Il Bucco, která byla americkým Zagat Guide v době Riccardova působení vyhlášena nejlepším nováčkem mezi restauracemi na Manhattanu.

            Do Prahy Lucque poprvé zavítal už v roce 1990, pak tu byl ještě několikrát, ale nastálo zde zakotvil až po dvanácti letech od své první návštěvy. Důvod? Aby se stal šéfkuchařem restaurace Square na Malostranském náměstí. O tři roky později si v Praze otevřel restauraci vlastní, Aromi. O ní dnes mluví jako o své srdeční záležitosti. Byla přece první. “Ta, která mě dokázala rozplakat, udělat šťastným i smutným. Ta, která mi dala všechno, co dnes mám,“ vysvětluje.

            Česky dnes už rozumí velmi dobře, ale víc mluvit zkouší až v poslední době. Také naše povídání probíhalo v angličtině. S učením se češtiny stihnul už třikrát začít a zase přestat. “Ale je to moje novoroční předsevzetí, opravdu se zlepšit,“ slibuje šéfkuchař. Podstatně víc, než náš jazyk, mu učarovala místní kuchyně, byť si ji nedopřává častěji, než jednou týdně.

            Mohlo by se zdát, že proslulý šéfkuchař už dosáhl všeho. Přesto ještě nejsou jeho sny splněny. “Mám tři restaurace, čtyři bistra, školu vaření a dovážím víno. Teď je mým snem, aby se mi v podnikání i nadále dařilo, a abych věnoval více času své rodině,“ uzavírá Riccardo Lucque.

            Foto: Archiv La Finestra In Cucina a Riccardo Lucque

URL| http://www.malostranskadrbna.cz/zivot-a-styl/spolecnost/kucharske-sny-si-splnil-ted-chci-vic-casu-venovat-rodine-rika-ital-riccardo-lucque.html