Cení se dobrá kuchyně a diskrétnost

18. November 2014


V České republice je necelých 30 tisíc restaurací a hospod. Opravdu dobře najíst se dá jen v malé části z nich a podniky, které se hodí pro schůzku špičkového advokáta s klientem (není přitom důležité, jestli jde přímo o obchodní jednání či o méně formální přátelské posezení), se počítají v řádu desítek.

            Každá taková restaurace musí podle vedoucího partnera advokátní kanceláře KPMG Legal a člena vedení poradenské společnosti KPMG Česká republika Radka Halíčka splňovat dvě základní kritéria.

„Musí v ní samozřejmě dobře vařit, protože nechceme otrávit naše klienty a koneckonců ani sebe,“ zní první z nich. Druhá podmínka je důležitá úplně stejně, jenže vyhovět jí podle něj dokáže snad ještě méně podniků než té první. „Uvnitř musí být zajištěno prostředí pro vedení pracovního rozhovoru, což řada jinak relativně rozumných restaurací v Praze nesplňuje. Není například možné, aby vaši rozmluvu mohl slyšet někdo od vedlejšího stolu,“ říká.

            Podniků, které vyhovují oběma podmínkám, zná Halíček více, ovšem v poslední době ho prý potěšil zejména restaurant Kalina v pražské Dlouhé ulici, který se pod vedením šéfkuchaře Miroslava Kaliny specializuje na francouzská vína a (tak zní oficiální slogan) „zdravé a rafinované jídlo, takové, kterému říkáme nová pražská kuchyně“.

            Podle Ivo Bárty, jednoho ze tří zakládajících partnerů pražské advokátní kanceláře Badokh, záleží při výběru restaurace často na preferencích klienta. A ty jsou různé. Mnohým klientům podle něj například „vyhovují i méně luxusní restaurace, ve kterých často vaří lépe“. On sám má rád asijskou kuchyni, ovšem v Praze je podle jeho zkušeností „relativně málo restaurací tohoto druhu, kde by se mohl odehrát formálnější klientský oběd“. Pokud chce vsadit na osvědčenou jistotu, zamíří proto Bárta do restaurantu Kogo v Havelské ulice: „Pro mne osobně je tato původní restaurace skupiny Kogo spolehlivou volbou, a to jak z hlediska kvality jídla, tak obsluhy a lokality.“ Kogo v Havelské se pod vedením šéfkuchaře a majitele řetězce Jovo Saviče specializuje na „italskou kuchyni s příchutí Středozemí“ a zakládá si „na vysoce kvalitních čerstvých surovinách dovážených přímo z Itálie, sezonních ingrediencích, domácích těstovinách, domácích dezertech i chlebu“.

            Kogo – tentokrát pobočku restaurantu ve Slovanském domě – preferuje jako jistotu rovněž partner mezinárodní advokátní kanceláře Kinstellar Kamil Blažek. Není to jediná volba. Když tlačí čas, zajde s klientem spíš do restaurace Sushi Point, který stejně jako Kinstellar sídlí v Paláci Myslbek. Za nejlepší volbu považuje Blažek restauraci Siddharta Café v hotelu Buddha-Bar (v pražské Jakubské ulici). Podnik, který vsadil na okázalou popartovou výzdobu, láká své hosty slovy šéfkuchaře Josefa Vojtěcha na unikátní „eatmosphere“, evropskou kuchyni „s nádechem Středního východu“, jednoduché chuťové kombinace a čerstvé suroviny.

            Rovněž David Plch, vedoucí partner pražské pobočky mezinárodní advokátní kanceláře White & Case, má svého favorita. „Jedno z příjemných překvapení z poslední doby je nově rekonstruovaná restaurace Grand Cru v Lodecké ulici. Velice dobře tam vaří a restaurace má navíc příjemné prostředí i obsluhu.“ Restaurant a vinný bar Grand Cru se pyšní „skvělou mezinárodní kuchyní vyhlášeného šéfkuchaře Jana Punčocháře a bohatým výběrem krásných vín z celého světa, která pečlivě vybírá nejlepší český someliér Jakub Přibyl“. Za zmínku prý stojí především domácí paštiky, pomalu uzené klobásky a zauzené sýry z vlastní udírny.

            Martin Švéda, advokát a partner mezinárodní právní firmy Rödl & Partner má rád italskou kuchyni. Dobrou volbou je pro něj například „plovoucí restaurace“ Marina Grosetto, která se houpá na vlnách Vltavy kousek od Mánesova mostu: „Zejména v létě je tam z hladiny Vltavy nádherný výhled na Hradčany a úžasná až středomořská pohoda. Perfektní gastronomie je samozřejmostí.“

            Skutečně dobře si s klienty připadá v restauraci Finestra v Platnéřské ulici: „Rádi chodíme do restaurace Finestra, kterou máme kousek od naší kanceláře.

Oblíbili jsme si zejména levou část restaurace s prodejnou delikates a stolky k sezení. Je tam úžasná kuchyně a příjemné prostředí, kde se dá nejen výborně stolovat, ale také v klidu pohovořit.“ Největší atrakcí restaurace La Finestra in Cucina je možnost sledovat šéfkuchaře Tomáše Černého přímo při přípravě pokrmů. Podnik se specializuje na italskou kuchyni, používá biomaso z Itálie, Španělska či USA a chlubí se plánem „vytvořit největší vinotéku italských vín v České republice“.

***

Webové adresy oblíbených podniků

* http://www.kalinarestaurant.cz/

* http://grand-cru.cz/

* http://www.kogo.cz/kogo-havelska/o-restauraci/

* http://www.siddhartacafeprague.cz

* https://lafinestra.lacollezione.cz/cs/uvod/

Při výběru restaurace záleží často na preferencích klienta. A ty jsou různé