Bianchetto lanýže

09. březen 2014

Vážení hosté,

právě začala sezóna lanýžů Bianchetto. Bílé jarní lanýže jsou gurmety velmi ceněné a vyhledávané houby, které rostou především ve Středomoří. Itálie se řadí k jejím největším producentům.

Lanýžové plodnice vyrůstají v listnatých lesích (zejména v dubových), zhruba 20 cm pod zemským povrchem a mají nepravidelný až bramborovitý tvar. Je běžně rozšířeno, že lanýže vyhrabávají cvičená prasata. Ovšem v Itálii je tento způsob sběru od roku 1985 zakázán a k vyhledávání lanýžů se zde používají speciálně vycvičení psi.

Díky svému nezaměnitelnému aroma a chuti patří většina lanýžů mezi kulinářské klenoty. Nejčastěji se používají k dochucování pokrmů, a to jak v syrové, tak v jinak upravené podobě.

Lanýže Bianchetto svým vzhledem připomínají bílé lanýže, ale dozráváním tmavnou. Jejich aroma je delikátnější a připomíná česnek.

Přijďte ochutnat risotto nebo pastu s lanýži Bianchetto dovezenými z regionu Umbrie.

Buďte našimi hosty a přijďte ochutnat tuto gurmánskou lahůdku. Těšíme se na Vás!

Místa v restauraci La Finestra si můžete rezervovat na telefonu 222 325 325 nebo na e-mailu info@lafinestra.cz.

Těší se na Vás Tomáš Černý spolu s celým týmem restaurace La Finestra!