Vítězem se stává…

20. November 2014


Nečekejte souboje michelinských šéfkuchařů.

V soutěži, kde restaurace hodnotí sami hosté, častěji straší čarodějnice, pořádají se lidové veselice, voní tu vepřová kolena. Zobou se zde pivní speciality, sushi nebo tapas, na své si přijdou i vegetariáni, vegani či vitariáni. A bývají tu dětské koutky. Je tedy hned jasnější, kam jít s rodinou, kde se může vydařit obchodní jednání, do které pivnice pozvat kamarády či jaké vybrat posezení pro romantický večer ve dvou.

            O vítězných restauracích a jejich pořadí v deseti kategoriích rozhodlo pětatřicet tisíc běžných návštěvníků v prvním ročníku veřejné ankety s názvem Mattoni Restaurace roku. Hlasovalo se prostřednictvím portálu Restu.cz. Vedle míst, odkud se šíří hlavní gastronomické trendy, lze v nové hitparádě českých podniků objevit i řadu tipů na zážitky, které stojí nejen na kvalitní kuchyni, ale rovněž na atmosféře, nápadu, originalitě, přívětivém personálu či zábavné show.

Kouzlo Středomoří

Češi milují Itálii, italskou kuchyni, dobře připravené maso a dobré víno. A tohle všechno nabízí La Finestra in Cucina, kterou šéfkuchař Riccardo Lucque otevřel před pěti lety jako sesterskou a cenově přístupnější variantu svého luxusního podniku Aromi. V první stovce letošní ankety se objevují obě Lucqueho restaurace, ovšem novější La Finestra boduje hned třikrát, a to absolutně: jako nejlepší restaurace roku, nejlepší luxusní restaurace a nejlepší restaurace v Praze. Kvalitní italské suroviny a na nich postavená kuchyně stále táhnou, stejně jako pohostinnost, otevřenost a nadšení pro dobré jídlo. „Vítězství italské kuchyně je zřejmě způsobené i tím, že to byla první zahraniční kuchyně, která tu po roce 1990 skutečně zapustila kořeny. A to, co dělá Riccardo Lucque ve svých podnicích, jsou samé dobré věci,“ říká Pavel Suchánek, zakladatel zmíněného rezervačního portálu Restu. cz. Dodává: „Navíc nabízí příjemné prostředí, skvělé a prvotřídně zpracované suroviny, dokonalý servis. A veškeré novinky na jídelním lístku dokážou dobře prodat. Vždycky jsem tu spokojený. Je to jistota, na kterou se můžu spolehnout.“

            Přestože La Finestra zvítězila i v kategorii „nejluxusnější“, nejde o cenově nedostupný podnik. A na co sem zajít? Například Maurerův průvodce láká na pomalu dušený telecí jazyk s celerovým krémem s lanýži a omáčkou z kandovaného ovoce.

Z osobní zkušenosti lze doporučit i grilovanou chobotnici s pyré z bílých fazolí, kalamárovým soté, rozinkami a omáčkou z červeného vína. Takový pokrm stojí necelou pětistovku, ale je to mana nebeská. Masa – včetně ryb i plodů moře – šéfkuchař Ondřej Rákosník zkrátka umí.

Co si doma neuvaříš

I v dalších kategoriích zákaznické soutěže najdeme řadu cizokrajných kuchyní. Nejlepším šéfkuchařem se stal Gong Jin Guo z pražského Sushi baru Made in Japan v Rytířské ulici. Za osm kousků sushi tu zaplatíte něco málo přes tři stovky, a ještě si užijete atraktivní přípravu sushi i způsob konzumace. Také v Karlovarském kraji vyhrála japonská kuchyně, konkrétně Sushi Restaurant Sakura – jeho sesterský podnik najdete v pražské pasáži Černá růže.

            A jak to dopadlo v ostatních regionech? I leckde mimo Prahu hosté oceňují zahraniční kuchyně. Například na Ústecku zvítězila Pizzeria Ciao Ciao, v Moravskoslezském kraji si trofej odnesly francouzské pokrmy z rukou britského šéfkuchaře Simona Guesta, na Olomoucku triumfovala řecká restaurace Santorini. Také mnohé podniky ve stylu fusion nabízejí lákavé cizokrajné speciality…

            A čím je obliba zahraničních kuchyní způsobená? „Často si myslíme, že česká jídla umíme uvařit sami. ‚Svíčkovou a guláš, to si přece udělám doma nejlíp,‘ slýchám kolem sebe. Jenomže třeba jehněčí na tymiánu nikdy neudělám tak dobře jako Václav Frič v restauraci Na Pekárně, kuchaři U Modré kachničky II či další profíci na českou kuchyni.

O asijské kuchyni nemluvě, to už je úplná věda,“ říká Pavel Suchánek, autor portálu Restu.cz.

Na záda táhne, ale pohoda

Co ještě se dá vyčíst z hlasování hostů? Třeba to, že lid český má v oblibě nejrůznější atrakce navíc. Tradičním místem firemních akcí i rodinných výletů je už po několik let Středověká krčma Dětenice. Interiér z kamene a dřeva a především drsná obsluha, která vás osloví například tímto způsobem: „Tak co bys žral?!“ Nic proti zdejší kuchyni, ale pokud jde o dojmy, vítězí hlavně síla divokých bitek, upalování čarodějnic, trestání lupičů, vystoupení tanečnic, šermířů, fakírů, žebráků… Jí se tady rukama, kosti můžete házet na zem.

            O zážitku na prvním místě můžeme mluvit i v případě vítěze v kategorii „nejpopulárnější“. Ve Výtopně na pražském Václavském náměstí vznikl totiž po brněnském vzoru lokál, v němž namísto servírek obsluhují miniaturní vláčky. Limonády, vodu a hlavně pivo vozí železniční modely, restaurací se ozývají reálné zvuky vagonů a lokomotiv. „Máme tu plno, o víkendech musíte mít rezervaci,“ říká manažer restaurace, kde nezanedbatelnou klientelu tvoří rodiče s dětmi, ale i cizinci. Opakem jsou restaurace, jako například jihlavská Tři knížata. „Stojí na náměstí naproti komunistickému Prioru, ve starém baráku, zvenčí nic moc. Čekáte, co vám tu asi tak dají, a oni přinesou úžasné jídlo. Zajímavé suroviny, originální kombinace chutí, nápadité zpracování. Takové restaurace mne baví,“ říká zakladatel Restu.cz o podniku, jehož tým vede Pavel Mareš, svého času šéfkuchař roku.

            A o jaké pocity se dělili hlasující z ankety? „Super, super, super…“ napsal jeden z hostů sedmadvacetkrát za sebou. Anebo: „Husí stehýnko bylo konfitované, zelíčko červené, hruška vinná, knedlíčky chlupaté, kůžička křupavá, masíčko nevysušené, od kosti odpadávající.

Vezměte si s sebou ale ledvinový pás, ve mlýně trochu táhne od vody!“ Jak vidno, restaurace nemusí být vyladěná do posledního detailu, a přesto může návštěvníkům přinášet potěšení. Pokud máte své tipy, nenechávejte si je pro sebe. Další ročník ankety se právě rozbíhá. *

Mattoni Restaurace roku 2014                          

Restaurace roku: La Finestra in Cucina                 

Nejlepší servis: Podolka u Zbraslavského pivovaru     

Nejlepší restauratér: Středověká krčma Dětenice       

Nejlepší kuchař: Gong Jin Guo, Sushi bar Made in Japan

Nejpopulárnější: Výtopna restaurant                   

Nejlepší česká: U Modré kachničky II                  

Nejluxusnějí: La Finestra in Cucina                   

Nejlepší web: Dockhouse                               

Nejlepší pivo: U Pinkasů                              

Nejlepší v krajích                                     

Praha: La Finestra in Cucina                          

Jihočeský: Olivier (České Budějovice)                 

Jihomoravský: Restaurant Tulip (Brno)                 

Karlovarský: Sushi Sakura (Karlovy Vary)              

Vysočina: Tři knížata (Jihlava)                       

Královéhradecký: Středověká krčma (Dětenice)          

Liberecký: Chicago Grill (Liberec)                    

Moravskoslezský: Guest Restaurant Français            

(Ostrava – Mariánské Hory)                            

Olomoucký: Santorini (Olomouc)                        

Pardubický: Cartellone (Pardubice)                    

Plzeňský: Saloon Roudná (Plzeň)                       

Středočeský: Babiččina zahrada (Průhonice)            

Ústecký: Pizzeria Ciao Ciao (Děčín)                   

Zlínský: Potrefená husa (Zlín)                        

Foto popis| Restaurace Výtopna. Nápoje tu jezdí po kolejích, vlaky vydávají reálné zvuky, baví se děti i dospělí.

Foto autor| foto: archiv restaurací

Foto popis| Tři knížata, Jihlava. Moderní pojetí české i mezinárodní kuchyně, tedy sezonnost a vyladěné chutě.

Foto popis| U modré kachničky II. Stylové prostředí a to nejlepší z české kuchyně.

Foto popis| U Pinkasů. Špatně natočené pivo, zkažený den, říkává se. V tomto tradičním podniku se vám to nestane.

Foto popis| Krčma Dětenice. Obsluha se tu do vás pustí jako do nezvedené čeládky, ale hoduje se tu královsky.

Foto popis| La Finestra in Cucina. Skvěle upravené maso, výtečná zelenina, domácí pečivo. Okno do Středomoří, do kterého je radost se vracet.