Pocta pro italské kuchaře v Praze. Akademici vyznamenali jídlo v Aromi a Ca

29. May 2014


Oba jsou z Itálie a oba mají restauraci v Praze, které natolik dobře propagují italskou kuchyni, že za to od "vlasti" získali ocenění. V Česku, kde Accademia Italiana della Cucina od roku 1998 působí, se tak stalo poprvé.

"Je hodně restaurací, které se v Praze i jinde pyšní italskou kuchyní a vlajkou, ale s italskou kuchyní nemají nic společného. V případě šéfkuchařů Riccarda Lucqueho a Mattea De Carliho je to jiné, jejich restaurace jsou výjimečné," vysvětlil generální tajemník akademie Paolo Petroni, proč jeho krajané cenu Premio Giovanni Nuvoletti a Buona Cucina 2014 získali.

"Není to jen o jídle, ale také o používání surovin, o tom, jak restaurace funguje, jak se stará o hosty. Jsou to malé restaurace, ale na vysoké úrovni, a šéfkuchaři sami často předstupují před své hosty," doplnil delegát pražské organizace Giancarlo Bertacchini.

Riccardo Lucque přišel do Prahy v roce 2002, kdy se stal šéfkuchařem malostranské restaurace Squere. O tři roky později otevírá na pražských Vinohradech svou první restauraci Aromi, v roce 2009 následuje otevření La Finestra in Cucina a v roce 2013 zkouší své gastronomické úspěchy přenést pomocí restaurace Il Mercato i do Brna.

"Český host je zvídavý, dokáže si italskou kuchyni vychutnat a samozřejmě ocenit daleko lépe než Ital, pro kterého je to něco běžného," říká Lucque, proč se mu v Praze líbí.

Jeho mladší kolega Matteo De Carli zahájil se svou partnerkou Lenkou Hermanovou provoz restaurace Casa De Carli teprve v červenci 2012. I za tak krátkou dobu si ale dokázala vydobýt mezi gurmány respekt. "Jsme menší restaurace zaměřená na kuchyni všech italských regionů. Naše menu je různorodé, ale moderní," prezentuje koncepci De Carli.

Praha má dvě nové michelinské hvězdičky, získaly je restaurace Alcron a La Degustation - čtěte ZDE

Proč jsou nejlepší restaurace nejlepší? - čtěte ZDE

Právě fakt, že oba šéfkuchaři umí spojit tradiční kuchyni s moderními postupy a surovinami akademici oceňují nejvíce.

Accademia Italiana della Cucina byla založena v červenci 1953 z popudu novináře Oria Verganiho jako ochrana tradic italské kuchyně. Před jedenácti lety se stala kulturní institucí Italské republiky. O jejím významu svědčí fakt, že jedním z osmi tisíc akademiků je i velvyslanec Itálie v České republice Pasqual D’Avino. I proto byly šéfkuchařům obě ceny předány na italské ambasádě.

Akademie vydává i průvodce, který propaguje italské restaurace v zahraničí.

URL| http://life.ihned.cz/jidlo/c1-62257450-pocta-pro-italske-kuchare-v-praze-akademici-vyznamenali-jidlo-v-aromi-a-casa-de-carli