HOSPODA PŘÍMO NA NÁVSI
Na počátku tohoto roku byla otevřena restaurace Čestlická Vejmrda. Situována je do malebného 250 let starého hospodářského stavení, jež stojí přímo na návsi obce Čestlice u Prahy. Vejmrda se zaměřuje na českou kuchyni, a to v její moderní i tradiční podobě (ostatně po jednom tradičním českém pokrmu dostala i jméno – vejmrda se připravuje z nastrouhaného křenu a jablka, pár kapek citronu i octa a trochy hovězího vývaru). Majitelé vsadili na domáckou atmosféru a poctivé domácí suroviny. Nabízejí také čerstvě praženou kávu, šest čepovaných piv z pivovaru Bernard nebo třeba pálenky od Žufánka. V plánu je letní zahrádka, ale také pořádání nejrůznějších akcí, jako jsou zvěřinové či zabijačkové hody, a speciální sezonní nabídky, jež budou mít třeba podobu grilovaných steaků či rozšířené nabídky čerstvých ryb, ale také osvěžujících letních koktejlů či vinných střiků. Počítá se tu i s dětmi (hrát si tu budou moci i s kozou) a také s živou hudbou.
Čestlická Vejmrda, Lipová 29, Čestlice
SVIJANY V RADNIČNÍM SKLÍPKU
Pivovar Svijany má svou první značkovou restauraci. Jmenuje se Radniční sklípek, nachází se totiž ve sklepních prostorách liberecké radnice. Restaurace stejného jména zde byla otevřena už v roce 1893, posledních 10 let zel ale prostor prázdnotou. Pivovar ho vysoutěžil v květnu 2014 a prakticky okamžitě začal s rekonstrukcí. Nový interiér navrhlo architektonické studio Raketoplán. Dominantou celého prostoru se stal výčep, jehož součástí jsou i pivní tanky. Hosté zde mají k dispozici kompletní sortiment svijanských piv, na čepu je také pivovarská voda, ze které ve Svijanech vaří pivo. Provozovatelem restaurace je Catering KNL, který zde připravuje tradiční i netradiční speciality české kuchyně zvolené tak, aby se hodily ke svijanským pivům. Radniční sklípek v Liberci je první vlaštovkou v plánované síti svijanských značkových hospod. Pokud se koncept osvědčí, mohl by se rozšířit po celé republice.
Radniční sklípek, nám. Dr. E. Beneše 1/1, Liberec
RICCARDOVO ITALSKÉ IMPÉRIUM
Se jménem šéfkuchaře Riccarda Lucque jsou spojeny nejen pražské restaurace Aromi a La Finestra či brněnská Il Mercato, ale také koncept bister a obchodů s italskými surovinami nazvaný La Bottega. Ten v tuto chvíli zahrnuje už šest provozoven, přičemž dvě z nich přibyly v posledních týdnech. V pražských Holešovicích zahájila na počátku února provoz La Bottega Tusarova, bistro s obchodem, kde lze zakoupit širokou škálu italských produktů včetně vína nebo třeba kávy. Tato bottega je rovněž výrobnou všech produktů společnosti, od pečiva a těstovin až po dezerty. V prostorách bývalého obchůdku La Bottega di Aromi v Mánesově ulici na Vinohradech, jenž byl po rekonstrukci znovu otevřen v polovině února, je nyní situováno řeznictví La Bottega Macelleria, kam se vyplatí zajít za širokou nabídkou italského masa, které vám zde i připraví rovnou k pečení či grilování.
La Bottega Tusarova, Tusarova 39, Praha 7; La Bottega Macelleria, Mánesova 83, Praha 2
K MOŘI A DO ZAHRADY
Rozrůstá se i skupina italských restaurací s počátečními písmeny AL v názvu. Ke čtyřem stávajícím podnikům, jimiž jsou restaurace Aldente, Alforno a Alriso a cukrárna Aldolce, v březnu přibude Almare ristorante italiano. Najdete ho na Těšnově, tedy na rozhraní Nového Města a Karlína. Jak lze odvodit už ze samotného názvu, půjde o italskou restauraci s hlavním zaměřením na ryby a dary moře. Kuchyni povede zkušený šéfkuchař Robert Loos, k jehož předchozím působištím patří například restaurace pražských hotelů The Augustine a Alcron. Zhruba ve stejné době jako Almare bude otevřena také další restaurace této skupiny, první na samém okraji Prahy. Algiardino trattoria a vineria italiana se právě dokončuje v Květnici, v rozsáhlých prostorách objektu, kde donedávna sídlila restaurace U Rybníčku. Také Algiardino hostům nabídne italskou kuchyni, a to v podání šéfkuchaře Pavla Tomíška, jenž doposud působil v restauraci Alforno. Společného budou mít i pizzaiola, v Algiardinu totiž nechybí ani pec na pizzu. Almare, Těšnov 1059/1, Praha 1; Algiardino, Na Ladech 414, Květnice
PRVNÍ CIDER BAR V ČESKU
Obliba cideru v České republice v posledních letech neustále roste, a tak bylo jen otázkou času, kdy někdo přijde s nápadem otevřít podnik, v němž by si hosté mohli vybírat z co nejširší palety tohoto nápoje. Stalo se – podnik s názvem InCider zahájil svůj provoz na počátku února v Krymské ulici v Praze 10-Vršovicích. Základ zdejší nabídky tvoří cidery z domácí produkce, přičemž kromě obsáhlé kolekce lahvovaných ciderů jsou hostům k dispozici vždy tři točené. Jejich sestava se průběžně obměňuje, aby bylo za čím se vracet.
Ochutnat tu lze ale i cidery z Francie, Británie, Španělska, Švýcarska a Slovenska, další zahraniční zástupci by ovšem měli brzy přibýt.
Aktuálně zde mají v nabídce 40 druhů cideru, není to prý ale zdaleka ještě konečné číslo. A kdy sem zajít? InCider bar má otevřeno každý den kromě pondělí od čtyř odpoledne do půlnoci a cider nabízí také s sebou.
InCider, Krymská 26, Praha 10-Vršovice