INSPIRACE Z ČECH I JIHU EVROPY

05. March 2015


HOSPODA PŘÍMO NA NÁVSI

 

Na počátku tohoto roku byla otevřena restaurace Čestlická Vejmrda. Situována je do malebného 250 let starého hospodářského stavení, jež stojí přímo na návsi obce Čestlice u Prahy. Vejmrda se zaměřuje na českou kuchyni, a to v její moderní i tradiční podobě (ostatně po jednom tradičním českém pokrmu dostala i jméno – vejmrda se připravuje z nastrouhaného křenu a jablka, pár kapek citronu i octa a trochy hovězího vývaru). Majitelé vsadili na domáckou atmosféru a poctivé domácí suroviny. Nabízejí také čerstvě praženou kávu, šest čepovaných piv z pivovaru Bernard nebo třeba pálenky od Žufánka. V plánu je letní zahrádka, ale také pořádání nejrůznějších akcí, jako jsou zvěřinové či zabijačkové hody, a speciální sezonní nabídky, jež budou mít třeba podobu grilovaných steaků či rozšířené nabídky čerstvých ryb, ale také osvěžujících letních koktejlů či vinných střiků. Počítá se tu i s dětmi (hrát si tu budou moci i s kozou) a také s živou hudbou.

Čestlická Vejmrda, Lipová 29, Čestlice

 

SVIJANY V RADNIČNÍM SKLÍPKU

 

Pivovar Svijany má svou první značkovou restauraci. Jmenuje se Radniční sklípek, nachází se totiž ve sklepních prostorách liberecké radnice. Restaurace stejného jména zde byla otevřena už v roce 1893, posledních 10 let zel ale prostor prázdnotou. Pivovar ho vysoutěžil v květnu 2014 a prakticky okamžitě začal s rekonstrukcí. Nový interiér navrhlo architektonické studio Raketoplán. Dominantou celého prostoru se stal výčep, jehož součástí jsou i pivní tanky. Hosté zde mají k dispozici kompletní sortiment svijanských piv, na čepu je také pivovarská voda, ze které ve Svijanech vaří pivo. Provozovatelem restaurace je Catering KNL, který zde připravuje tradiční i netradiční speciality české kuchyně zvolené tak, aby se hodily ke svijanským pivům. Radniční sklípek v Liberci je první vlaštovkou v plánované síti svijanských značkových hospod. Pokud se koncept osvědčí, mohl by se rozšířit po celé republice.

Radniční sklípek, nám. Dr. E. Beneše 1/1, Liberec

 

RICCARDOVO ITALSKÉ IMPÉRIUM

 

Se jménem šéfkuchaře Riccarda Lucque jsou spojeny nejen pražské restaurace Aromi a La Finestra či brněnská Il Mercato, ale také koncept bister a obchodů s italskými surovinami nazvaný La Bottega. Ten v tuto chvíli zahrnuje už šest provozoven, přičemž dvě z nich přibyly v posledních týdnech. V pražských Holešovicích zahájila na počátku února provoz La Bottega Tusarova, bistro s obchodem, kde lze zakoupit širokou škálu italských produktů včetně vína nebo třeba kávy. Tato bottega je rovněž výrobnou všech produktů společnosti, od pečiva a těstovin až po dezerty. V prostorách bývalého obchůdku La Bottega di Aromi v Mánesově ulici na Vinohradech, jenž byl po rekonstrukci znovu otevřen v polovině února, je nyní situováno řeznictví La Bottega Macelleria, kam se vyplatí zajít za širokou nabídkou italského masa, které vám zde i připraví rovnou k pečení či grilování.

La Bottega Tusarova, Tusarova 39, Praha 7; La Bottega Macelleria, Mánesova 83, Praha 2

 

K MOŘI A DO ZAHRADY

 

Rozrůstá se i skupina italských restaurací s počátečními písmeny AL v názvu. Ke čtyřem stávajícím podnikům, jimiž jsou restaurace Aldente, Alforno a Alriso a cukrárna Aldolce, v březnu přibude Almare ristorante italiano. Najdete ho na Těšnově, tedy na rozhraní Nového Města a Karlína. Jak lze odvodit už ze samotného názvu, půjde o italskou restauraci s hlavním zaměřením na ryby a dary moře. Kuchyni povede zkušený šéfkuchař Robert Loos, k jehož předchozím působištím patří například restaurace pražských hotelů The Augustine a Alcron. Zhruba ve stejné době jako Almare bude otevřena také další restaurace této skupiny, první na samém okraji Prahy. Algiardino trattoria a vineria italiana se právě dokončuje v Květnici, v rozsáhlých prostorách objektu, kde donedávna sídlila restaurace U Rybníčku. Také Algiardino hostům nabídne italskou kuchyni, a to v podání šéfkuchaře Pavla Tomíška, jenž doposud působil v restauraci Alforno. Společného budou mít i pizzaiola, v Algiardinu totiž nechybí ani pec na pizzu. Almare, Těšnov 1059/1, Praha 1; Algiardino, Na Ladech 414, Květnice

 

PRVNÍ CIDER BAR V ČESKU

 

Obliba cideru v České republice v posledních letech neustále roste, a tak bylo jen otázkou času, kdy někdo přijde s nápadem otevřít podnik, v němž by si hosté mohli vybírat z co nejširší palety tohoto nápoje. Stalo se – podnik s názvem InCider zahájil svůj provoz na počátku února v Krymské ulici v Praze 10-Vršovicích. Základ zdejší nabídky tvoří cidery z domácí produkce, přičemž kromě obsáhlé kolekce lahvovaných ciderů jsou hostům k dispozici vždy tři točené. Jejich sestava se průběžně obměňuje, aby bylo za čím se vracet.

Ochutnat tu lze ale i cidery z Francie, Británie, Španělska, Švýcarska a Slovenska, další zahraniční zástupci by ovšem měli brzy přibýt.

Aktuálně zde mají v nabídce 40 druhů cideru, není to prý ale zdaleka ještě konečné číslo. A kdy sem zajít? InCider bar má otevřeno každý den kromě pondělí od čtyř odpoledne do půlnoci a cider nabízí také s sebou.

InCider, Krymská 26, Praha 10-Vršovice