Hvězdou mezi hosty je restaurace La Finestra. Předvádí steak Rossini

05. December 2014


Šéfkuchař Tomáš Černý je pyšný na jejich výběr různých italských masných plemen. Uspořádal jakousi výstavku, kde si každý z hostů může ukázat na konkrétní kus masa. Ovšem až poté, co absolvuje přednášku, čím je to které plemeno chuťově zajímavé.

„Jasně, jídlo tu není právě levné, ale počítejte vstupy. Jen cena masa na dvousetgramový steak Rossini je 200 korun. Další stovku dáte za porci jater foie gras a další za plátky lanýže. Takže je jasné, že si nemůžeme hrát na lidovou jídelnu. Ale zase tu najdete špičkovou kvalitu produktů a doufáme, že hosté si mimo nacpaného žaludku odnesou i zážitek,“ říká šéfkuchař, kterého samozřejmě ocenění těší za celý tým. Pro ně je to světlá chvilka v jinak nekončícím seriálu pracovních povinností.

Pro nás vybral klasický steak Tournedos Rossini. Tento steak uvařil pro skladatele Gioachina Rossiniho francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Car&*234;m. Tento pokrm patří k naprosto klasickým recepturám a kdo je podává pod tímto názvem, měl by jej připravovat jako hovězí filet s játry foie gras a s plátky lanýže.

Postup je naprosto jednoduchý, vzácná je je kombinace špičkových surovin. „My používáme kus ze svíčkové jako nejměkčího masa a podle našeho názoru se k tomuto pokrmu nejlépe hodí,“ popisuje Tomáš Černý.

Osolte, opepřete a dejte na gril. Otáčejte, aby se zatáhl po všech stranách. Mezitím si vedle můžete opéct plátek bílého chleba. „Jde o to, že ten chleba budeme klást do šťávy z vína, takže bych nerad, aby se tam hned rozmočil, což dosáhnu tím, že jej opeču,“ vysvětluje šéfkuchař.

Zatímco se maso a chleba opékají, ukrojíte porci jater, nakrojíte, osolíte a opepříte a schováte do lednice. Játra se budou opékat až nakonec a jen bleskově. Jsou totiž tak plná tuku, že by se dlouhou přípravou v podstatě rozpustila.

Pak se postupuje klasicky. Po opečení dejte maso do trouby na 200 °C, zhruba na tři minuty z každé strany (podle toho, jak jej chcete mít propečený), pak vyndejte a nechejte pár minut odpočinout. Mezitím si ogrilujte foie gras, maximálně minutku po každé straně. Na talíř vlijte omáčku.

Je to omáčka demi glace, kterou doma vyrábí jen ti nejzarytější fajnšmekři, protože se dělá i několik dnů. Lze ji však koupit i hotovou. Anebo se podívejte,  jak vyráběl demi glace Zdeněk Pohlreich na grilu , a zkuste podle toho uvařit v normálním hrnci. Je to v podstatě silný vývar, ovšem tak silně zredukovaný, že původně tekutá konzistence úplně zrosolovatí.

Na omáčku položte opečený krajíček chleba, napůl rozříznutý steak a na něj játra. Zakápněte olivovým olejem a postrouhejte pár lupínky lanýže.

URL| http://hobby.idnes.cz/steak-rossini-restaurace-la-finestra-in-cucina-fqx-/hobby-domov.aspx?c=A141204_114344_hobby-domov_bma