Gabriela Peacock Jídlo umí ovládat váš mozek

04. December 2014


Skoro to vypadá, že příští vlna Češek slavných ve světě nebudou už modelky, ale nutriční specialistky. Alespoň soudě podle Gabriely Peacock, která se ještě jako česká modelka s příjmením Báňová ocitla ve světě a nakonec se vzdala módní kariéry ve prospěch fenoménu, který je dnes ještě víc in než lodičky od Manola Blahnika. V Londýně usazená Češka patří se svým manželem, finančníkem Davidem Peacockem, mezi tamější celebrity. A v její ordinaci, kterou má hned na dvou londýnských klinikách, se dveře netrhnou. Co radí lidem, kteří nevědí, co se sebou?

* Mají lidi tendenci na prvních schůzkách s nutričním terapeutem lhát a vylepšovat se?

            Určitě ne tolik, abych to nepoznala. Nakonec dlouho jsem studovala i psychologii.

* Takže lepší životospráva je hodně psychologická hra?

            Neřekla bych, moje poradenství je hlavně o biochemii, kterou jsem vystudovala. Jsme z atomů a molekul, takže cokoli dáváme do těla, způsobí nějakou reakci. Co se týče toho lhaní: učili jsme se už na univerzitě, jak z lidí dostat pravdu, jak je můžeme zatlačit do nějakých změn. Ale mým záměrem není změnit člověku život tím, že mu změním jídelníček. Nemá smysl ho stresovat ještě víc, než byl doteď. Věřím spíš v menší, postupné změny.

* S jakými problémy k vám lidé chodí?

            Před Vánocemi jsou hodně vánoční party a lidé chodí do společnosti, kde chtějí hezky vypadat, takže za mnou hodně přicházejí ženy s tím, že chtějí zhubnout.

* To bych čekal spíš po Vánocích...

            Po Vánocích spíš lidé chodí kvůli detoxu.

* Kdo jsou vaši zákazníci? Velkoměstští vystresovaní a unavení byznysmeni?

            Moje klientela jsou ženy, které hodně pracují. Těm pomáhám se vyrovnat se stresem, s únavou anebo zhubnout. Muži chodí hodně kvůli odbourání stresu a i často kvůli tomu, že pijí hodně alkohol. Já jsem známá tím, že mám ráda realistický přístup. Když pijou, řeknu jim, co to s jejich tělem dělá. Ale neříkám jim, ať přestanou pít. oni to totiž neudělají a už ke mně nepřijdou a nebudou věřit tomu, co já dělám. Takže jim spíš dám vitaminové doplňky, doporučím jim jídla, která jsou dobrá pro jejich játra, aby se etanol z alkoholu zpracovával rychleji.

* A to jsou jaká?

            Všechna, která obsahují omega 3 mastné kyseliny. Takže ryby. Těch bychom měli jíst tři velké porce týdně, což zvládne jen málo lidí. A potom zelenina jako brokolice, kapusta, květák. Vajíčka jsou hodně zdravá a podporují detoxifikaci jater. Také česnek, cibule... Tělo je chytré, snaží se věci balancovat, ale je třeba mu nějak pomoct.

* Jak byznysový městský způsob života ovlivňuje stravování?

            Musíme se přizpůsobovat tomu, jak žijeme. Nemůžu říci „běžte z kanceláře pryč a běžte do zdravé restaurace a dejte si oběd“. Pracuji hodně s klienty, kteří třeba hodně cestují, to také není ideální na zdravou stravu. Snídaně je nejdůležitější jídlo za den. Když nemáte dobrou snídani, tak vám spadne hladina krevního cukru. Jste unavený, máte chuť na sladké. Jedna z nejdůležitějších věcí, co já lidem doporučuju, jsou svačiny přes den. Většina z nás se ráno nasnídá, nejí pět hodin, dá si oběd, pak nejí dalších sedm hodin a den zakončí večeří. Když takhle jíte, tak je nemožné zhubnout, protože my nejsme tvoření na to, abychom měli tři velká jídla denně. Pro lidi, kteří nejsou zvyklí svačit, je těžké se změnit, ale je to jen o přípravě. Běžte jednou do supermarketu a nakupte si na měsíc. Nechte si ty potraviny v kanceláři nebo někde v kuchyni, aby to bylo okolo vás. oříšky, které mají vysoké proteiny, kousek šunky, karotku nakrájenou s kouskem sýra, když ty věci budete mít kolem sebe, tak lidi nevyběhnou z kanceláře ve čtyři odpoledne a koupí si sušenku nebo zákusek.

* Když se věnujete někomu, kdo nemá klasickou práci, může to být herečka nebo prostě člověk s neobvyklým životním rytmem, co mu radíte?

            Tito lidé většinou hodně cestují. A na cestách je dodržování zdravé životosprávy opravdu těžké při všech těch přesunech, letištích a jídlech v letadlech. Proto doporučuji těmto lidem bílkovinné snacky, které by si měli vždy brát s sebou na cesty.

* Co byste poradila jako dobrý detox po českých Vánocích? Po řízku, kaprovi a salátu?

            Problém s českými Vánocemi není ani tak kapr. Ale že se přejídáme, nehýbeme se a přepíjíme. Taková procházka mezi každým vánočním jídlem by byla dobrá.

            Klasický detox bych doporučila lidem v lednu: měli by si dva týdny jen vymačkávat zeleninovou šťávu a pít ji skrz celý den. A občas to proložit nějakými oříšky. Což může být trošku drastický detox pro někoho, kdo pracuje například v kanceláři. Jemnější verze detoxu je snažit se na ty dva nebo tři týdny vyřadit mléčné produkty. Těmi se obvykle přejídáme a přitom nejsou nejzdravější. Přejídáme se i masem. Proto je dobré jíst například ryby, kousek kuřete a k tomu vařenou zeleninu, vařenou bramboru. Prostě co nejčistší jídlo. A k tomu hodně vody.

* Četl jsem, že nedoporučujete pít vodu z plastové lahve. A kdy jste naposledy jedla jídlo z krabičky plastovým příborem?

            Plastovým příborem jím paradoxně celkem často. Na klinice máme vynikající, které si beru s sebou do krabičky. Takže i mně se stává, že sedím v autě a jím plastovým příborem. Ale jestli mám jmenovat nějakou nepříliš zdravou věc, kterou si s radostí dopřávám, tak zmíním pizzu. Pizza je vynikající!

* Nestresuje vás samotnou, že jste v pozici guru zdravého lifestylu? A jako sama nechcete stresovat pacienty, nestresuje právě vás tato pozice?

            Samozřejmě podle toho, jak vypadám a žiju, lidé usuzují, jestli by za mnou chtěli jít jako za dietologem. Nechci, aby mě lidé nikdy neviděli se skleničkou nebo abych nejedla pizzu. Musíme si v životě přece umět užít. Ale vím, že když si dám skleničku, tak pak tělu druhý den nějak pomůžu se s tím vyrovnat.

* V tomto vydání našeho magazínu máme výběr nejlepších českých restaurací. Jakou máte nejraději vy? A kam zajdete na dobré jídlo v Londýně?

            Mám jednu nejoblíbenější restauraci v Čechách – a tou je La finestra, je vynikající. Nedávno jsme brali celou partu lidí na výlet do Prahy a všichni byli nadšení, jaká tam dělají úžasná jídla. Jinak tady v Londýně si ráda dopřávám asijská jídla, já mám ráda takovou tu čistou kuchyni, citronové věci, thajská jídla, sushi, takže ráda zajdu s manželem například do Nobu.

* S manželem, finančníkem Davidem Peacockem, máte malou holčičku...

            ... ano, je jí tři a půl roku.

* Kdy si myslíte, že by děti mohly jíst bonbony?

            Já bonbony nemám ráda, jen babička jí je kupuje. Myslím, že všechno je o nějaké vyváženosti. Věřím tomu, že děti by si měly zvykat na kvalitní jídla od dětství. Doma máme jen tmavý chléb, ne pšeničný, takže to je jediný druh chleba, který moje dcera zná. Ale když pak někdy jdeme společně na jídlo ven, koupím jí třeba těstoviny nebo pizzu. Myslím si, že když bude mít doma zdravější jídla, tak pak může klidně jít na dětskou party a dát si něco jiného. Ale obecně bonbony moc ráda nemám, to je prázdný cukr. To už jsme raději, kdyby jedla čokoládu. Samozřejmě čím tmavší, tím lepší.

* Umíte vařit?

            No tedy já vařím velmi málo. Když jsem doma, spíš připravuji malé snacky, osmažím zeleninu na kokosovém oleji nebo uvařím kuře. Vaření mě ale moc nebaví. Já nejsem takový ten dietolog, co na facebook a Instagram pořád posílá nějaké fotky zdravých jídel. Mě klidně můžete vidět na večírku, jak si dávám šampaňské...

***

Když mí klienti pijí moc alkoholu, nazakazuji jim to. Spíš vysvětlím, co to dělá s jejich tělem.

Foto popis| „Klasický detox bych doporučila lidem v lednu: měli by si dva týdny jen vymačkávat zeleninovou šťávu a pít ji skrz celý den. A občas to proložit nějakými oříšky,“ říká Gabriela Peacock.

Foto autor| foTo: Jamie BAKeR