DOBRÁ RESTAURACE MUSÍ MÍT DUŠI

30. January 2015


CO SE TÝČE DOBRÉHO JÍDLA, MÁ SILVIA PATROVÁ OKOLÍ SVÉHO PRACOVIŠTĚ V CENTRU PRAHY DOKONALE ZMAPOVÁNO. Svým osvědčeným podnikům zůstává obvykle věrná, nedávno si ale „odskočila“ jinam. Na doporučení Mirka Kaliny, šéfkuchaře její oblíbené restaurace Kalina, se vypravila do ulice U Milosrdných, ospalého kouta Prahy nedaleko Nemocnice Na Františku, kde by člověk čekal leda pár zbloudilých milenců, ale rozhodně ne životem tepající restauraci.

            Field Restaurant ji vřele objal a už nepustil. Poměrně strohý interiér z dílen umělců Atelier ph5, Masker a Studio Najbrt jí padl do oka díky své čistotě a eleganci. Navíc dává nahlédnout do otevřené kuchyně, kde kraluje šéfkuchař Radek Kašpárek. Ano, ten, který vystupoval v televizní cooking show Kašpárku, vař. Na to ale šéfkuchař už nemá čas, rozhodl se plně věnovat nové restauraci a jeho snaha se vyplácí: dva měsíce po otevření je ve Fieldu plno, bez rezervace to ani nezkoušejte. Kašpárek a jeho tým se snaží o moderní českou kuchyni s důrazem na kvalitní sezonní suroviny od českých farmářů. Silvia Patrová si zde nejraději objednává kozí sýr s červenou řepou a perníkem nebo šípky se zmrzlinou. „To je kombinace, která by mě nikdy nenapadla, ale je velmi dobrá,“ říká.

Dál pak pokračuje jehněčím se sladkými bramborami, vlašskými ořechy a fíky a jako dezert si dopřává tvaroh, povidla a horkou slivovici. „Tohle menu jsem měla mockrát. Jsem konzervativní, a když mi něco zachutná, dávám si to pořád dokola,“ směje se ředitelka butiku s luxusními šperky a hodinkami. S obchodními partnery ráda řeší byznys při pracovních obědech. „Je to spojení příjemného s užitečným. Každý občas rád vypadne z kanceláře a pozná nová místa a chutě,“ myslí si. Své klienty nebo obchodní partnery ze zahraničí bere v Praze nejčastěji do restaurací Kalina, La Finestra, SaSaZu a nyní i do Fieldu. „Můžete mít nejlepšího kuchaře, ale pokud podnik nemá duši, nikdy to nebude ono. Ve Fieldu je příjemná atmosféra, kvůli které se sem budu vždycky ráda vracet.“